Śląskie Trendy

Śląskie smaczki – Rejs po Kanale Gliwickim

Niezwykłe rejsy po jednym z najstarszych w Europie kanałów ze śluzami wodnymi, dobre jedzenie i zaskakujące krajobrazy. Chcesz dowiedzieć się jak dopłynąć z Gliwic do dowolnego portu na świecie? Chcesz sprawdzić jak przed wojną transportowano węgiel i stal? Wiesz, że w centrum przemysłowego Śląska istnieje kolonia kormoranów? Wybierz się w trzygodzinny rejs po kanale i poznaj jak fascynujący potrafi być Górny Śląsk. Termin wycieczek 23 i 24 sierpnia.

Trasa, przygotowana specjalnie dla uczestników festiwalu Tauron Nowa Muzyka, obejmuje rejs do jednej z największych śluz wodnych w kraju. Położona w okolicach Pyskowic, nieopodal zbiornika Dzierżno Małe, dwukomorowa śluza zmienia poziom wody o10 m! Dzierżno to jedna z sześciu śluz usytuowanych na Kanale Gliwickim. Podczas pracy zużywa aż 9,5 tys. m³ wody.

Poza śluzowaniem, uczestnicy rejsów będą mieli okazję przepłynąć pod starym mostem kolejowym, zobaczą obrotnicę do ładowania barek i przyjrzą się zabudowaniom łabędzkiej Huty. Przy odrobinie szczęścia będzie można też podejrzeć życie kormoranów, bytujących w tamtejszej kolonii. Wszystko to w towarzystwie pysznego jedzenia przygotowanego specjalnie na tą jedyną okazję. W menu rejsowym znajdą się m. in. wędzona makrela, orzeźwiające sałatki, nietypowe sosy, domowa focaccia z pesto rukolowo-bazyliowym i gazpacio z polskich pomidorów. Dla miłośników owoców arbuz w kawałkach, a na osłodę crumble ze śliwkami i wyborna beza z owocami.

W trakcie wycieczki zobaczymy również historyczny poniemiecki budynek śluzy Łabędy, z charakterystycznym śladem po wiszącym tam niegdyś nazistowskim godle. Warto wiedzieć, że dzisiejszy kanał gliwicki (zwany niegdyś Adolf Hitler Kanal), został stworzony właśnie na rozkaz Hitlera. Ręcznie konstruowana droga wodna (koryto kopane łopatami i ręcznie formowane nasypy) miała być wówczas najlepszą, najszybszą i najtańszą formą transportu stali i węgla do III Rzeszy.

Kanał powstał w latach trzydziestych dwudziestego wieku, w miejsce Kanału Kłodnickiego łączącego niegdyś Zabrze z Kędzierzynem Koźle. Starszy kanał stanowił ważny punkt transportu wodnego XIX wieku. Transportowano nim m. in. węgiel z kopalni Luiza w Zabrzu i kopalni Król w Gliwicach oraz stal z Huty Królewskiej (dziś Chorzów).

Po II Wojnie Światowej Kanał Gliwicki przeżył masowy rabunek. Działania armii sowieckiej spowodowały, że potężny szlak wodny łączący Gliwice ze Szczecinem, stracił około 2000 jednostek pływających. Przez wiele lat, w wielu miejscach na brzegach kanału, zalegały częściowo zatopione i opustoszałe barki oraz holowniki pamiętające XIX wiek.

Miejsce odzyskało swoją świetność pod koniec lat 70, kiedy to ponownie zaczęto transportować surowce. Barki wypływające z Gliwic docierały kanałem aż do Berlina. Dziś, podobny rejs można pokonać samodzielnie statkiem wycieczkowym lub kajakiem, jednak należy liczyć się z nieprzystosowaniem brzegu do wypraw turystycznych.

Mimo to, kanał i tak może pochwalić się znakomitą strukturą – posiada niekonwencjonalny system oszczędzania wody. Woda na śluzach nie jest tu pobierana tradycyjnie z głównego nurtu, lecz przepompowywana z poziomów niższych na wyższe. Dzięki temu, podczas każdego śluzowania, poziom wody w głównym kanale spada jedynie o… 2 cm. Obecnie system ten podlega modernizacji.

Gliwicka Marina to miejsce wpisujące się na listę obiektów zaprzyjaźnionych Szlaku Zabytków Techniki, biorących udział w INDUSTRIADZIE – corocznym święcie prezentującym poprzemysłowe dziedzictwo regionu.

Plan wycieczki:

-rejs po Kanale Gliwickim

-lunch

-bezpłatny transport na trasie Katowice-Gliwice, Gliwice-Katowice

Rejsowe menu:

1. Domowa focaccia z pesto rukolowo-bazyliowym i pomidorkami
2. Gazpacio z polskich pomidorów podawane z grzankami
3. Sałatka z białą mozzarellą, brzoskwinią i sosem tymiankowym
4. Sałatka z arbuza, fety i mięty
bagietki do sałatek z sosami ogórkowo-miętowym i z zielonego groszku
5. Kanapka z sałatką i wędzoną makrelą
6. Arbuz w kawałkach

7. Beza z owocami
8. Crumble ze śliwkami z sosem miętowym
9. Kawa mrożona
10. Herbata mrożona brzoskwiniowa
11. Woda z miętą i zielonym ogórkiem

Terminy: 23-24.08.2014

Godzina wyjazdu z Katowic: 10:30

Liczba miejsc ograniczona.

Cena: 125 pln / osoba

Rezerwacje: agnieszka@promarte.pl

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl