Jest oświetlony feerią barw, pachnący piernikiem i grzanym winem, czasem głośny, zawsze kolorowy. W piątek rozpoczął się Jarmark Bożonarodzeniowy na katowickim Rynku, który potrwa do 23 grudnia. Organizatorzy zapowiadają szereg wydarzeń towarzyszących, wśród których znajdą się koncerty prezentujące wiele gatunków muzycznych, Turniej Rodzinny, Parada Mikołajkowa, spektakle teatralne, imprezy na sąsiadującym z Jarmarkiem lodowisku, spotkanie z Mikołajem i spontaniczne kolędowanie.
Na jarmarkowych stoiskach znajdziemy przede wszystkim wyroby artystyczne i rękodzielnicze, które doskonale sprawdzą się jako świąteczne podarunki dla najbliższych oraz dekoracja domu i wigilijnego stołu.
Pojawią się m.in. świąteczne ozdoby, figurki do stworzenia własnej scenografii bożonarodzeniowej, ceramika artystyczna, bombki szklane, świeczniki, anioły, bombki ręcznie malowane, artystyczne wyroby
z drewna, szkła, ceramiki i minerałów, wyroby z papierowej wikliny, ozdoby dekorowane techniką decoupage, eko torby, ekoszyki, kalendarze adwentowe, kartki świąteczne, świece rzeźbione, grawerowane łyżeczki z imionami, ręcznie malowane kuferki i szkatułki, pojawią się również wianki i bukiety oraz stroiki z suszonych owoców, kompozycje zapachowe, zabawki z drewna, biżuteria artystyczna ze stali szlachetnej, ikony i dewocjonalia.
Ponadto na zimowe chłody doskonale sprawdzą się produkowane z polskiej wełny czapki, szaliki, rękawiczki i skarpetki, bogata galanteria skórzana.
Wśród stoisk nie zabraknie świątecznych zestawów z kosmetykami i francuskimi perfumami.
Na Jarmarku Bożonarodzeniowym nie obejdzie się bez świątecznych pyszności – w jarmarkowych alejkach znajdziemy ręczni zdobione pierniki, lizaki, czekoladowe figurki i narzędzia, szeroki wybór ziarnistych kaw i herbat ze Sri Lanki, domowe soki z malin, bzu i mniszka lekarskiego, naturalne miody pszczele, tradycyjne polskie wędliny z wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny, wędliny litewskie i węgierskie.
Nie zabraknie także szerokiego wyboru serów z Polski, Słowacji i Holandii. Pojawią się również oleje tłoczone metodą tradycyjną. Ponadto nalewki, likiery, miody pitne, wina z różnych stron świata.
Dla strudzonych przedświątecznymi zakupami lub chcących spędzić miło czas z rodziną i przyjaciółmi organizatorzy przygotowali strefę gastronomiczną, w której znajdziemy rozgrzewające napoje i wyjątkowe przysmaki z wielu kuchni świata.
Kuchnię węgierską reprezentować będą langosze podawane w różnych aranżacjach, hiszpańską churros czyli tradycyjne ciasteczka z czekoladą, belgijskie frytki z oryginalnymi sosami, ponadto owoce w czekoladzie, pieczone jabłka no i oczywiście tradycyjne przysmaki kuchni polskiej i śląskiej – śląskie
tiramisu, smażone i gotowane pierogi, pieczone placki ziemniaczane, pajda chleba ze smalcem, smażonka, bigos z dziczyzną, kiełbaski i krupnioki z grilla, szaszłyki, śląski żurek. A na rozgrzewkę gorące napoje: grzane wina, grzany poncz, grzane piwo z browaru Czarter, miody pitne na gorąco oraz śląskie nalewki.
Dla najmłodszych… i nie tylko czekolada na gorąco, herbatki rozgrzewające.
Odwiedzając Jarmark Bożonarodzeniowy nie można pominąć stoiska oferującego ekologiczne wina i poncz z Kotliny Panońskiej, serwowanych w wyjątkowych egzotycznych smakach: pomarańczowy, amaretto, marakuja, ananas-kokos, pomelo. Nowością wśród świątecznych napitków będzie turbo poncz jagodowy oraz extra poncz z konopi.
Źródło: UM Katowice