Śląskie Trendy

Food Show – kulinarne święto w marcu 2017 r.

– W dniach 16-18 marca 2017 r. Katowice staną się stolicą mody… na gotowanie. Międzynarodowe Centrum Kongresowe wyda ucztę, jakiej na Śląsku jeszcze nie było. W menu: trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, debat i dyskusji branży spożywczej i gastronomicznej, osobistych spotkań mistrzów kuchni, blogerów kulinarnych, biznesu spożywczego i branży HoReCa oraz miłośników gotowania i dobrego jedzenia.

– Food Show to doskonała okazja, by porozmawiać o naturalnym bogactwie polskiej żywności i zastanowić się, jak wykorzystać powszechną modę na gotowanie do promocji polskich produktów żywnościowych – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia. – To pierwsze takie spotkanie dwóch światów: biznesu spożywczo-gastronomicznego i tysięcy miłośników gotowania – dodaje.

Nowe w kalendarzu największych w Polsce imprez święto polskiej żywności i kulinariów odbędzie się w dniach 16-18 marca przyszłego roku, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zaplanowano je w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów.

Food Show dla profesjonalistów (16-17 marca) będzie platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Producenci żywności, dystrybutorzy, dostawcy dla branży HoReCa, a także kucharze, restauratorzy, sommelierzy i analitycy branży debatować będą o nowych zjawiskach w przemyśle spożywczym, w kontekście zwiększającej się świadomości konsumentów. Debatom towarzyszyć będą prezentacje, tzw. short stories, pokazujące przykłady dobrej współpracy producentów, sieci handlowych, kucharzy, lokalnych dostawców, sieci kawiarni i architektów.

– Warto być uczestnikiem takich wydarzeń jak Food Show, aby trzymać rękę na pulsie zmieniających się trendów kulinarnych. To doskonałe miejsce do wymiany doświadczeń, pomysłów i kontaktów Spotkajmy się tam! – zachęca Mariusz Pietrzak, szef kuchni Mazurkas Catering 360 i MCC Mazurkas Conference Center & Hotel.

Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show będzie Gala Kulinarna, podczas której wręczone zostaną nagrody „Food Show Star“ dla firm spożywczych – dostawców najlepszych produktów dla sektora HoReCa oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. Drugi dzień zakończy Mega Wieczór Kulinarny z udziałem gości biznesowych, wielbicieli dobrego jedzenia i pasjonatów sztuki kulinarnej, dla których specjalnie wyselekcjonowani kucharze, w formule live cooking, przygotują swoje popisowe dania.

Trzeci dzień Food Show (18 marca) to szereg atrakcji dla publiczności, która w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego będzie mogła spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, wybitnych szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych. Na smakoszy czekać będą ponadto targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food tracki z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami.

– Food Show to nowe, świeże wydarzenie, jakiego brakowało na kulinarnej mapie Śląska. To aż trzy dni wystaw, prezentacji, degustacji i spotkań, miejsce, gdzie wszyscy pasjonaci dobrej kuchni mogą podzielić się z innymi swoją pracą i pasją – mówi Miłosz Kowalski, szef kuchni hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport.

###

Food Show to największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, które odbędzie się w dniach 16-18 marca 2017 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, ma być platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Zwieńczeniem dwóch dni debat będzie wręczenie nagród „Food Show Star“ dla firm spożywczych – dostawców najlepszych produktów dla sektora HoReCa oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. W ramach Food Show zaplanowano również pełen kulinarnych atrakcji dzień otwarty dla publiczności.

 

Organizatorem Food Show jest Grupa PTWP SA, wydawca branżowych pism, jak „Rynek Spożywczy“ i portali, m.in.: portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, właściciel 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl. Grupa PTWP specjalizuje się także w organizacji kongresów, konferencji, szkoleń, seminariów i wydarzeń specjalnych na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – największą imprezą biznesową Europy Centralnej oraz Wschodnim Kongresem Gospodarczym w Białymstoku.

 

Zapraszamy na stronę: foodshow.pl  

Facebook: facebook.com/FoodShowPL

Więcej informacji o organizatorze – Grupa PTWP SA – www.ptwp.pl

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl