Śląskie Trendy

Zwolnij – Slow Festival w Chorzowie

Krótko pisząc: chodzi o zwolnienie, nicnierobienie i delektowanie się odprężającym patrzeniem w niebo, z perspektywy zielonego trawnika. Dokładniej rzecz biorąc – Slow Festival, zorganizowany w przepięknym chorzowskim Rosarium, to również klimatyczna muzyka, eko-warsztaty, jazda na rowerze i turniej gry w jenga. To wszystko, a nawet więcej, dziać się będzie 21 czerwca (w sobotę) między 14 a 22.

slow

Strefa muzyczna:

1. Los Prdidos z Holešova na Moravie (Czechy) swoją muzykę określa jako Chiapas punk. Melodyjna fuzja różnych stylów oraz latynoskie rytmy
2. Warszawa Kyiv Express – zakiem rozpoznawczym polsko – ukraińskiego zespołu Warszawa Kyiv Express jest jazz inspirowany słowiańską muzyką ludową.
3. Muzyka Sfer – Muzyka Sfer to fuzja brzmień antycznych ze współczesnymi: akustycznymi i elektronicznymi; stylistycznie oscyluje między ambientem, muzyką neoklasyczną, alternatywną.
4. Chigaga z Maroka – Nazwa zespołu Chigaga Group nawiązuje do wysokich wydm o nazwie Chigaga Erg (Erg – wydma). Muzycy pochodzą z południowego Maroka, miejscowości M’Hammid – zaraz przy piaskach Sahary. I to na te gorące piaski Afryki zabiorą w podróż dzięki swym pustynnym, saharyjskim rytmom.
5. Teatr Zielony Gil – premiera spektaklu grupy działającej przy MDK Batory. Zielony Gil to zarazem tytuł sztuki Tirso de Molina, w tłumaczeniu Juliana Tuwima.

Strefa wolnych myśli:

– Wykład na temat pszczół i znaczenia miodu – Paweł Kowalczyk
– Jak podróżować autostopem po Europie – opowie Marcin Franke

Strefa działań twórczych:
– warsztaty djembe – Tomasz Drozdek
– warsztaty z papierowej wikliny
– warsztaty z formowania Kul Bokashi, czyli ekologia w praktyce. Początkowo w Japonii,
potem w Chinach, Tajlandii oraz w Europie Zachodniej zaczęto czyścić zbiorniki wodne
przy pomocy mikroorganizmów. Kule oczyszczają stawy i zbiorniki wodne. Biorący udział
w warsztatach przygotują kule Bokhasi, które po 2 tygodniach zostaną wrzucone do stawu.
Warsztaty Bokashi w Polsce prowadzone są przez Stowarzyszenie EMEKO od 2006 roku
w placówkach edukacyjnych, dla organizacji pozarządowych i w ośrodkach terapii
zajęciowej.
– siejemy zioła – uczestnicy zasieją w doniczkach zioła, które zabiorą do domu.
– zbiórka puszek, nakrętek PET, tuszy i tonerów na rzecz schroniska dla zwierząt w
Chorzowie, w zamian oferujemy owoce
– wykład z makrobiotyki plus warsztat z przygotowywania kawy wg 5 przemian – Magdalena
Lipińska
– warsztaty plastyczne z dot paintingu
– warsztaty tworzenia zabawek z siana
– warsztaty pracy w filcu

Strefa rozrywki:
– wypożyczalnia rowerów – Miasto Ogrodów Katowice
– turniej gry w Jenga
– pokaz fireshow w towarzystwie grupy bębniarzy

Strefa gastronomiczna:
– piwo oraz poczęstunek (owoce, ciastka serwowane przez Rebel Garden)
– „Restaurant Day”

Pretekstem do zorganizowania imprezy stała się idea rozwijającego się w Europie ruchu slow. Refleksyjne spojrzenie na pośpiech zachodniego świata, promocja zdrowego, ekologicznego trybu życia, spotkanie z ludźmi, którzy żyją w sposób alternatywny do ogólnie przyjętych norm kulturowych, to tylko niektóre z założeń Slow Festivalu. To również przedstawienie artystów, którzy tworzą poza głównym obiegiem, a ich twórczość często wynika z pasji i potrzeby tworzenia.

Uczestnicy Slow Festivalu mogą spróbować swoich sił w licznych warsztatach, m.in.: pracy w papierowej wiklinie, mozaice, tworzeniu biżuterii sutaszowej, makramy, orgiami, w warsztatach bębniarskich oraz wielu innych.

Ruch Slow zrodził się spontanicznie 20 lat temu w Rzymie. Restaurator Carlo Petrini w sprzeciwie do powstałego na placu Hiszpańskim fast foodu, powołał stowarzyszenie Slow Food. Popularne dziś hasło „jesteś tym co jesz” mogłoby posłużyć jako motto Slow Foodu. Celebracja posiłków, myślenie o tym co się spożywa, powrót do tradycyjnych potraw czy zwyczajna radość z jedzenia w miłej atmosferze, w gronie rodziny lub przyjaciół, bez pośpiechu – o to chodziło Petriniemu.

Ogromny entuzjazm osób zainteresowanych „walką” ze śmieciowym jedzeniem i dbaniem o kulinarne tradycje spowodował, iż stowarzyszenie to ma dziś ponad 150 tysięcy członków na całym świecie.

Po Slow Foodzie przyszła kolej na kolejne działania ukazujące absurd ciągłego pośpiechu:

Slow Work, Slow Travel, czy Slow City.

Podczas Slow Festivalu chcemy przybliżyć mieszkańcom naszego regionu ideę ruchu slow, pokazać jak wiele istnieje możliwości choćby spędzania wolnego czasu, poza ogólnie przyjętymi formami rozrywki. Serwujemy kuchnię wegetariańską, naturalnie warzone piwo z małych, lokalnych browarów. Podczas minionej imprezy dużym powodzeniem cieszyły się warzywa rozdawane uczestnikom, a widok dzieci przybiegających po marchewki czy rzodkiewki cieszył tym bardziej, dając do myślenia, że wcale nie trzeba kolorowych baloników i festynowych cukierków, by sprawić dzieciom radość.

Nasuwa się refleksja, że czym skorupka za młodu nasiąknie…

Udział w warsztatach, koncertach, spotkania z ciekawymi ludźmi, czy zwykłe „nicnierobienie” – to atmosfera Slow Festivalu. „Nicnierobienie” nacechowane pozytywnym leżeniem na trawie, patrzeniem w niebo, wsłuchiwaniem się w odgłosy dobiegające z oddali, to coś o czym wielu z nas zapomniało. To pozorne lenistwo może nam jednak dać wymierne korzyści, gdyż nic tak nie odpręża jak kontakt z naturą i sensualny kontakt ze światem.

W tym roku festiwal odbędzie się 22 czerwca, zaś tematem przewodnim będzie rower. Poza licznymi warsztatami odbędzie się również spektakl dla dzieci „Pszczółka Maja” przygotowany przez Fabrykę Kultury. Potwierdzenie artyści: Peter J. Birch, Bakshish.

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl