Śląskie Trendy

Śniadania na trawie w rytmie slow

Nieco inne, niż te, o których pisaliśmy wcześniej „Śniadania na trawie” proponuje Park Śląski. Co sobotę, w rytmie slow odbywać się będą spotkania z jogą i warsztaty dotyczące zdrowego trybu życia. Czasem warto zwolnić, czasem warto się zastanowić, czasem warto posiedzieć na łonie natury, kontemplować przyrodę, posłuchać o zdrowym trybie życia. Tym razem, nowością będzie strefa usługowo – gastronomiczna.

Ubiegłoroczne „Śniadania…” były nową propozycją, która spotkała się z bardzo pozytywnym wydźwiękiem. Tegoroczna formuła nie ulega zmianie: w trakcie spotkań w Rosarium, będą promowane tematy związane ze zdrowym stylem życia, ekologią, zrównoważonym rozwojem i odpowiedzialnością za środowisko. Zapraszani prelegenci, mają mówić o idei slow food, żywności genetycznie modyfikowanej i fair trade, ale też o miodzie czy zdrowej żywności.

Kamila Okoń, organizatorka „Śniadania na trawie”, podkreśla, że takie inicjatywy są obecnie niezwykle potrzebne. – Pełen zgiełku świat pędzi i nie zamierza się zatrzymywać. My chcemy, aby choć na chwilę zwolnił i dał ludziom moment relaksu, ciszy, czasu na podziwianie naszych przepięknych róż. Jednocześnie stwarzamy im okazję do rodzinnego piknikowania i dowiedzenia się czegoś o zdrowiu i odżywianiu – mówi.

„Śniadania na trawie” będą się odbywały co sobotę, od godziny 10 do 13. Spotkania z prelegentami będą rozpoczynały się około 11.30, po zakończeniu treningu jogi. Wcześniej, można natomiast skorzystać z nowej oferty: w punktach gastronomicznych i w strefie usługowej, zaopatrzymy się w zdrową żywność i wyroby domowej roboty od lokalnych producentów oraz w dania typowo piknikowe.

Goście, którzy poprowadzą część tematyczną, opowiedzą m.in. o oczyszczaniu organizmu i kuchni pięciu przemian. Podobnie jak w roku ubiegłym, odbędzie się też spotkanie z pszczelarzem, Pawłem Kowalczykiem, który nie tylko zaprezentuje swoje wyroby, ale na pewno wspomni też o leczniczych właściwościach miodu oraz o samych owadach, które go wytwarzają. Partnerem „Śniadań…” w tym roku jest klub Natura Art, który przygotuje specjalne warsztaty pieczenia chleba.

– Zachęcamy do przyniesienia własnych koców i koszyków piknikowych. Radzimy przyjazd na rowerach lub spacer. Ciepłe, sobotnie poranki latem w Rosarium są wyjątkowo piękne – zaprasza Okoń i dodaje, że atutem spotkań w ogrodzie różanym jest bardzo luźna atmosfera. – A dla tych, którzy niekoniecznie chcą leżeć na trawie, przygotujemy ławy, na których każdy będzie mógł zjeść swoje śniadanie – dodaje. „Śniadania…” potrwają do końca wakacji. Sierpniowy program znajdziecie na naszej stronie internetowej.

Tematy najbliższych\ „Śniadań na trawie”:

12.07 – Sposób na zdrowie. Oczyszczanie organizmu, zdrowy styl życia.

19.07 – Warsztaty pieczenia chleba.

26.07 – Cud, miód i orzeszki.

02.08 – SPA i Wellness XXI wieku.

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl