Gastrosilesia to największe na Śląsku wydarzenie gastronomiczne, które odbędzie się w Chorzowie w dniach 13 i 14 września w siedzibie organizatora firmy Weindich i Centrum Kulinarnego.
Podczas targów odbędą się liczne prelekcje i seminaria m.in.: Wpływ mediów na kształtowanie trendów kulinarnych we współczesnym świecie; Jak w prosty sposób zwiększyć obroty jednocześnie dbając o koszty; Profesjonalny kelner – mit czy rzeczywistość; Jak znaleźć dobrego szefa kuchni i umiejętnie z nim współpracować, a także wiele innych. Udział jest bezpłatny, wymagana jest jedynie wcześniejsza rezerwacja miejsc.
Ponadto, odbędą się liczne pokazy: kelnerskie, sommelierskie, a także kulinarne przygotowane przez znanych szefów kuchni m.in. francuskie słodkości – nauka robienia makaroników, ryby i owoce morza, sushi, kuchnia śląska na dziko. Jedną z atrakcji będzie także finał konkursu: III Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych.
Gośćmi specjalnymi będą: autorytet kulinarny Kurt Scheller oraz Przewodnicząca Women in WACS Joanna Ochniak.
Wstęp jest bezpłatny. Szczegółowy program wydarzenia na stronie: targi.gastrosilesia.pl