Śląskie Trendy

Mistrzostwa Smaku w SCC

Czasy, gdy na śląskich stołach królowały wyłącznie rolady, kluski i kapusta modra skończyły się. Dziś coraz bardziej interesuje nas kuchnia świata i Fusion, a inspiracje czerpiemy garściami od kulinarnych autorytetów, których oglądamy w telewizji i Internecie. Czas pokazać, jak pomysłowi potrafimy byćw kuchni! Silesia City Center organizuje w najbliższy weekend kulinarne zawody pod nazwą Mistrzostwa Smaku. Drużyny będą gotować, profesjonalni kucharze oceniać, a publiczność będzie smakować. Zapowiada się apetyczny weekend.

Kulinarne programy w Polsce od kilku już lat biją rekordy oglądalności. Inspiruje nas kuchnia innych krajów, otwieramysię na nowekulinarne doznania i lubimy eksperymentować w kuchni. Z drugiej strony, doceniamy też polską tradycję kulinarną, wspólne przygotowywanie posiłków i  zasiadanie do stołu całą rodziną. Silesia City Center postanowiła pogodzić oba te trendy i przygotowała show, w którym całe rodziny (i nie tylko) będą mogły wziąć udział i ugotować coś niezwykłego.Długie godziny pracy i szybkie tempo życia sprawiają, że mamy coraz mniej czasu dla najbliższych i przyjaciół. Wierzymy, że warto wykorzystywać każdą możliwą okazję do podtrzymywania więzi z tymi, na których nam zależy. Organizując takie wydarzenie jak Mistrzostwa Smaku chcemy przypomnieć, że wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków to świetna zabawa i doskonały pretekst, żeby spędzić ze sobą miłe chwile – mówi Monika Pyszkowska, dyrektor Silesia City Center.

Już 22-23 października w SCC odbędą się zawody kulinarne pt. Mistrzostwa Smaku.

Zadaniem rywalizujących ze sobą drużyn będzie przygotowanie w ciągu 45 minut dania z otrzymanych produktów spożywczych. Żeby nie było za łatwo, zawodnicy poznają składniki potrawy tuż przed rozpoczęciem gotowania. Stworzone dania oceni jury, w skład którego zasiądą gwiazdy programów kulinarnych: Damian Kordas, Kuba Tomaszczyk, Beata Śniechowska oraz Rafał Maserak. Dodatkową atrakcją wydarzenia będą sesje gotowania, podczas których każdy z jurorów przygotuje swoje popisowe dania i poczęstuje nimi publiczność. Gospodarzem tego kulinarnego show będzie Maciej Musiał.

Łącznie, podczas weekendu odbędzie się sześć pojedynków (trzy w sobotę i trzy w niedzielę). Zwycięskie ekipy otrzymają bony podarunkowe o wartości 1000zł; dla drużyn, które zajęły drugie miejsca przewidziana jest nagroda pocieszenia: bony podarunkowena kwotę 500zł. Bony będzie można zrealizować na terenie SCC.

Do zawodów zgłaszać mogą się drużyny co najmniej dwuosobowe. Zapraszamy całe rodziny, grupy przyjaciół, a także pary. Żeby wziąć udział w konkursie, trzeba podać informacje na temat osób, które  wejdą w skład drużyny, przesłać wspólne zdjęcie grupy, a także odpowiedzieć na pytanie:Dlaczego to właśnie Wy powinniście wziąć udział w konkursie kulinarnym Mistrzostwa Smaku? Zapisy przyjmowane są do 20 października włącznie. Formularz zgłoszeniowy i szczegóły dotyczące rejestracji znaleźć można na stronie internetowej organizatora: www.silesiacitycenter.com.pl.

Mistrzostwa Smaku w SCC odbywać będą się w godzinach 13.00-18.00. Wstęp bezpłatny.

Gwiazdy wydarzenia:

Damian Kordas – zwycięzca czwartej edycji MasterChef. Student weterynarii. Uznawany za najbardziej wytrwałego zawodnika tego programu.

Kuba Tomaszczyk – finalista pierwszej edycji MasterChef Junior. Pochodzi ze Śląska, mieszka w Tychach, mistrzem kulinarnym jest dla niego jego babcia Kuba wraz z Damianem zasiądzie w sobotnim Jury, które oceni gotujące rodziny.

Beata Śniechowska – zwyciężczyni drugiej edycji Master Chef. Pracowała w restauracjach wielkich kulinarnych autorytetów: Michela Morana i Pawła Oszczyka.

Rafał Maserak–gwiazda Tańca z Gwiazdami, która równie tanecznym krokiem co na parkiecie, obraca się także w kuchni; uczestnik programu „Top Chef: Gwiazdy od kuchni”. Rafał razem z Beatą Śniechowską zasiądzie w niedzielnym Jury, które oceni gotujące drużyny.

scc-b1_kuchnia

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl