Śląskie Trendy

Klasyczne smaki – ser do pizzy?

Podstawowym serem stosowanym w oryginalnych klasycznych pizzach powinna być mozzarella. W wersjach pizzy, charakterystycznych dla różnych regionów Włoch i w innych krajach, stosuje się często bardziej popularne lokalnie sery. Dla czego warto wybrać się na pizzę z mozzarellą?


Idealna pizza z mozzarellą

Podobno pierwsze lokale serwujące pizzę powstały w Neapolu. Oryginalny przepis pizzy neapolitańskiej wpisano nawet na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Typowo uformowany placek podawano z rosnącymi w okolicy, słynnymi pomidorami San Marzano i mozzarellą di bufala campana, czyli z mleka bawolic. Oprócz czosnku, oregano i oliwy to najważniejsze składniki neapolitańskiej Margherity. Mozzarella z okolic Neapolu nie zawsze jest dostępna, jednak można ją zastąpić wyrabianą z mleka krowiego. Co sprawia, że mozzarella jest idealna do pizzy?

 

Konsystencja i delikatny smak świeżego sera

Mozzarella jest tzw. serem świeżym, w związku z tym, aby zachować jej właściwości przechowuje się ją w specjalnej zalewie. Dzięki temu, konsystencja sera nie zmienia się, a porcja mozzarelli jest miękka, elastyczna i wilgotna. Takie właściwości, sprawiają, że jest to idealny ser do obróbki cieplnej, np. podczas pieczenia. Wraz ze wzrostem temperatury, mozzarella staje się coraz bardziej elastyczna i ciągnąca się.

 

Duża wilgotność i mniejsza gęstość w porównaniu do typowych serów żółtych powoduje, że mozzarellę trudniej przypalić nawet podczas szybkiego pieczenia w dużej temperaturze, co ma miejsce w przypadku typowej pizzy rzymskiej, na kruchym, cienkim cieście. Fenomen mozzarelli warto sprawdzić na własną rękę wybierając się do jednej z pizzerii w Dąbrowie Górniczej.

 

Neutralny zapach i śmietankowy smak mozzarelli idealnie podkreśla walory pozostałych dodatków pizzy. Mówi się, że ten wyjątkowy świeży ser komponuje się rewelacyjnie z pomidorami, oliwą z oliwek, ziołami, suszoną szynką, rukolą i czerwonym winem, ale lepiej sprawdzić to osobiście.

 

Sery dojrzałe i dojrzewające

Alternatywą dla mozzarelli może być praktycznie każdy inny ser. Wyrazisty smak danego gatunku urozmaici doznania smakowe. Zastosowanie różnych gatunków serów jako składników słynnej pizzy Quattro Formaggi to najlepszy sposób na porównanie mozzarelli z serami takimi jak blue cheese np. w postaci włoskiej gorgonzoli, Favita czy parmezan Corregio.

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl