Sezon na zbieranie grzybów w polskich lasach trwa w najlepsze. Amatorzy leśnych smaków kolekcjonują w koszykach takie rarytasy jak borowiki, maślaki, kurki czy kanie. Część z nich warto ususzyć – będą idealnym dodatkiem do świątecznego bigosu czy pierogów. Grzyby można również zamarynować czy podsmażyć na patelni.
I choć zbieranie grzybów powinno odbywać się z należytą ostrożnością, to potrawy stworzone na ich podstawie, cieszą podniebienie najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeśli zebrałeś pełen koszyk grzybów, nie zwlekaj i sprawdź, jak wydobyć z nich pełnię smaku. Oto kilka sprawdzonych porad.
Przetwory z grzybów – zapasy do spiżarni
Do suszenia najlepiej nadają się takie grzyby, jak borowiki, podgrzybki, koźlarze, które stawiamy w przewiewnym miejscu na słońcu, w suszarkach do żywności czy w piekarniku. Nie możemy, jednak od razu poddawać ich działaniu zbyt wysokiej temperatury. W konsekwencji na ich powierzchni może powstać wysuszona warstwa, która utrudni parowanie wody ze środka, przez co grzyby zaczną się psuć. W trakcie suszenia w piekarniku, drzwi muszą być stale uchylone, tak aby umożliwić im stały dopływ powietrza.
Do kiszenia polecane są gąski, kurki, opieńki i rydze. Oczyszczone kapelusze grzybów, gotujemy we wrzątku przez 5 minut do momentu aż wystygną. Kolejno, układamy je warstwami w wyparzonym garnku, kapeluszami do dołu. Każdą warstwę solimy ok. 3 dag soli na 1 kg kapeluszy, następnie posypujemy cebulą pokrojoną w piórka i oprószamy cukrem (2 łyżeczki na 5-litrowy garnek. Dodajemy przyprawy – kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, kończymy warstwą cebuli. Grzyby uciskamy i przykrywamy obciążonym talerzykiem. Po dwóch dniach sprawdzamy czy kiszone grzyby, puściły sok, jeśli nie, dolewamy zimnej, przygotowanej wody z solą i zostawiamy na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Chcąc przedłużyć ich trwałość, kiszone grzyby możemy przełożyć do słoików, zalać solanką i zapasteryzować.
Do solenia polecane są takie gatunki grzybów, jak borowiki, gąski, kurki, maślaki i rydze. Osobno solimy małe grzyby, osobno duże pokrojone. Na samym początku musimy jednak je obgotować w posolonej, lekko zakwaszonej wodzie.
Smażone grzyby to jeden z najprostszych sposobów na ich przyrządzenie. Warto pamiętać, że przed smażeniem grzybów nie powinno się ich myć w wodzie. Do smażenia, najlepsze są rydze, kurki, pieczarki, borowiki i podgrzybki. Soli się je po usmażeniu, bo posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie. Grzybów nie powinno opiekać się nad ogniskiem ani smażyć na blasze, bo szybko się przypalają się i pozostają w środku surowe. Bardzo ciekawą propozycją są grzyby smażone z jajkiem lub smażona kania, która wyglądem przypomina kotlet schabowy. Wielu miłośników tego “leśnego białka” poleca również przygotowanie ich ze śmietaną lub odrobiną masła.
Do marynowania wybieramy niezbyt twarde gatunki grzybów, które pasteryzujemy w delikatnej marynacie słodko-kwaśnej. Przepisy na grzyby marynowane powinny wykorzystać osoby, które chcą uatrakcyjnić smak potraw, dodają bowiem niepowtarzalnego smaku m.in. mięsom, wędlinom i sałatkom.
Do mrożenia polecane są grzyby najlepszej jakości. Mrozimy grzyby świeżo zebrane, oczyszczone albo wcześniej obgotowane i wystudzone.
Jak w łatwy sposób suszyć grzyby?
Jak widać grzyby można jeść w różnych postaciach – na świeżo, ugotowane czy zamarynowane. Coraz popularniejsza na rynku urządzeń gospodarstwa domowego w okresie jesiennym, staje się suszarka do żywności – grzybów, warzyw i owoców. To nowoczesne urządzenie, które pozwala przygotować smakowite, aromatyczne produkty w łatwy sposób w bardzo szybkim czasie.
Suszarka do grzybów to niewielkie urządzenie, które składa się z podstawy, kilku sit oraz pokrywy z dmuchawą. Proces suszenia odbywa się za pomocą ciepłego powietrza pompowanego przez wentylator w przestrzeń suszarki. Powietrze rozprzestrzenia się od dna ku górze, w kierunku wywietrzników, przechodząc po kolei przez kolejne piętra urządzenia. Przezroczyste drzwi suszarek do grzybów umożliwiają dodatkowo obserwację procesu suszenia. W sprzedaży internetowej sklepu dla gastronomii Technica dostępne są funkcjonalne suszarki do żywności, które posłużą do suszenia owoców, warzyw, ziół, mięsa, ryb, itp. Dostępne modele, posiadają w zestawie m.in. przezroczystą podkładkę, która zabezpiecza przed spadaniem mniejszych produktów w trakcie suszenia oraz posłuży do zbierania resztek na dnie urządzenia.
Dzięki temu praktycznemu urządzeniu z łatwością przygotujemy chrupiące przekąski, jak np. owocowe i warzywne chipsy dla dzieci. Korzystając z suszarki do żywności przygotujemy również suszoną porcję grzybów na pierogi, którą możemy przełożyć do słoiczka i otworzyć dopiero przed świętami Bożego Narodzenia.