Śląskie Trendy

Idealne naleśniki z serem

Naleśniki to danie popularne na całym świecie, również w Polsce. Trudno się temu dziwić – jest bardzo łatwe w przygotowaniu, można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono, a w roli dodatków wystąpić może niemalże każdy produkt spożywczy z naszej kuchni. Bardzo lubianą ich wersją są naleśniki z serem. Jak je przyrządzić?

Podstawowy przepis na naleśniki z serem

Do ich przygotowania potrzebować będziemy:

  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 litra wody
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 2 jajek
  • 2 łyżek oleju
  • 1 łyżeczki soli

Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Łączymy ze sobą dwa rodzaje mąki, dodajemy do nich sól i wsypujemy do płynnych składników. Miksujemy całość na najniższych obrotach przez około 5 minut. Odstawiamy na co najmniej pół godziny tak, by gluten z mąki był w stanie związać ciasto. Na jednego naleśnika powinniśmy przeznaczyć około 70 mililitrów ciasta. Przy smażeniu pierwszego, patelnię lekko spryskujemy odrobiną oleju. Znakiem, że jest ona odpowiednio nagrzana, będzie nabranie przez olej konsystencji wody i jego łatwe przemieszczanie się po teflonie. Pierwszy naleśnik warto potraktować jako testowy – po jego usmażeniu będziemy wiedzieć, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję, a patelnia – właściwą temperaturę. Smażymy go na dużym ogniu i przewracamy po około 30 – 40 sekundach, gdy zetnie się z góry. Następnie dosmażamy z drugiej strony przez około 10 sekund. Jeśli trwa to dłużej, do ciasta należy dodać około 50 g mąki. Dobrym pomysłem jest odkładanie naleśników spodem na talerzu – wówczas przy faszerowaniu, nadzienie będzie się znajdować po stronie bardziej spieczonej, a jasna zostanie na wierzchu, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie przypiecze się nadmiernie przy ewentualnym ponownym zapiekaniu. Więcej przepisów na naleśniki z serem znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/nalesniki/nalesniki-z-serem

 

Receptura na naleśniki z serem

Popularnym nadzieniem do naleśników jest to na bazie sera. Do jego przyrządzenia będą nam potrzebne:

  • 200 g serka waniliowego
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Opcjonalnie: 2-3 łyżki rodzynek i cukier lub miód do smaku

Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Twaróg miksujemy z serkiem, dodajemy aromat waniliowy i cynamon, mieszamy i łączymy z uprzednio odsączonymi na ręczniku, miękkimi rodzynkami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki.

Triki na naleśniki idealne

  • Jeżeli dodamy do ciasta odrobinę masła lub oleju, naleśniki nie będą przywierały do patelni
  • Jeśli chcemy, by naleśniki były bardziej chrupiące, zamiast wody z kranu możemy dodać gazowanej. Tego typu naleśniki będą się idealnie komponować ze słodkimi farszami. Gdy wodę zastąpimy odrobiną piwa, świetnie połączą się one z wytrawnymi nadzieniami
  • Gdy w cieście powstaną grudki, przetrzyjmy je przez drobne sito lub rozróbmy mikserem
  • By usmażone naleśniki nie sklejały się ze sobą, możemy je rozdzielać przy pomocy folii spożywczej
  • Smażąc dużą ilość naleśników, gotowe przełóżmy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 15 stopni Celsjusza tak, by nie wystygły.

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl