Śląskie Trendy

Cieszyński konkurs pieczenia strudla

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 21 września. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00.

Podobno był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur.

Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują strudle z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
 

Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje  Zamek Cieszyn podczas „IX Skarbów z cieszyńskiej trówły” (zobacz: program). Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz pieczenia, przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.

Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess: 

Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.

Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na 0,5 godz. pod nagrzany garnek.

Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.

Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl