Śląskie Trendy

Centrum Edukacji Ekologicznej w Gliwicach

Na terenie Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, w sąsiedztwie składowiska przy ul. Rybnickiej, ma powstać nowa siedziba PZO, a w niej Centrum Edukacji Ekologicznej. Obiekt będzie spełniał dwie funkcje: dydaktyczną i merytoryczną – w zakresie bieżącego nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów w mieście.


Projekt siedziby PZO i CEE opracowało STUDIO BB ARCHITEKCI. Projektanci przewidzieli budowę parterowego budynku o nietypowym planie, z zielonym dachem przystosowanym do ruchu pieszych, który wkomponuje się w bezpośrednie otoczenie. Forma obiektu była inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, które jest zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. W projekcie zaproponowano elementy prefabrykowane i ekologiczne: blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalację fotowoltaiczną oraz przewidziano miejsce na ule dla pszczół.

Strefa przedwejściowa do budynku ma pełnić funkcje edukacyjne dla najmłodszych.

Na placu przed budynkiem zaproponowano dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskimi. Meble tworzą znak graficzny symbolizujący recykling. W strefie wznoszącego się dachu wkomponowano w teren stopnie do siedzenia. Tworzą one miejsce do wypoczynku i edukacji ekologicznej na świeżym powietrzu.

Ze strefy przedwejściowej zaproponowano dwie ścieżki edukacyjne: pierwszą na dach budynku oraz drugą, która wspina się na zrekultywowaną kwaterę śmieci. Tam odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i zobaczyć z dystansu część przed rekultywacją.

W budynku znajdą się biura, pomieszczenia socjalne, sala wystawienniczo-edukacyjna oraz sala konferencyjno-edukacyjna. We wnętrzu, w strefie wejściowej, zaproponowano miejsce na naturalnie rosnące drzewo, które podkreśli symbolikę projektu.

Wnętrzom nadano industrialny charakter – wprowadzono elementy wykończeniowe z betonu, drewna, wyeksponowano instalacje. Bezpośrednio przy sali konferencyjno-edukacyjnej znajdzie się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni, stanowiące również pomieszczenie pokazowe służące pokazaniu nowoczesnych technologii odzysku energii i ogrzewania budynku.

 

Centrum Edukacji Ekologicznej eksponowane będą dokonania studentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. To efekt współpracy Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów z uczelnią na niwie edukacyjno-projektowej, zainicjowanej na początku tego roku.

W ramach współpracy studenci architektury wykonali już opracowania projektowe odnoszące się do 4 zadań: projektu wystawy stacjonarnej i wystawy mobilnej, projektu kreatywnych gier i rozwiązań promujących ideę segregacji oraz wiedzy z zakresu gospodarowania odpadami w sali audiowizualnej w nowej siedzibie PZO oraz plakatu promującego powyższe aspekty. Zadanie zakończono konkursem prac studenckich i wystawą prac, którą można zobaczyć online w formie multimedialnej.

źródło: gliwice.eu

Pokrewne artykuły

Kontakt

Pisz do nas na: ul. Andersena 46/5, 44-100 Gliwice

Biuro: ul. Łużycka 24a

tel. 512 282 750

redakcja@slaskietrendy.pl